I nenáročný chov andulek má svá pravidla. Dopřejte jí harmonický a šťastný život

I nenáročný chov andulek má svá pravidla. Dopřejte jí harmonický a šťastný život

Velmi oblíbeným společníkem do domácnosti je dobře známá andulka vlnkovaná. Zábavný opeřenec Vás potěší svou přítomností, vlídnou povahou a schopností se učit novým věcem. S radostí se naučí i pár slov, která bude donekonečna opakovat pro Vaše pobavení.   

 

Drobný ptáček s velkým srdcem 

Andulka dorůstá délky kolem 18 cm včetně ocásku a s hmotností kolem 20–40 gramy. Přes svůj malý vzrůst ale vyčnívá velmi milou a hravou povahou. Stane se oblíbeným členem rodiny, vyžaduje pozornost a má ráda společnost. Je velmi učenlivá a jakmile si ji ochočíte tak, aby se těšila z Vaší přítomnosti bude se nadšeně učit novým kouskům. I díky své zvědavosti se rychle učí a reaguje i na své jméno. Andulka je celkem nenáročná na chov, přesto její chov vyžaduje určitá pravidla, aby byla zdravá a spokojená. V příznivých podmínkách se dožívá 10-15 let.

 

Péče o andulku vyžaduje trpělivost i ostražitost

Drobného kamaráda musíme v první řadě ochránit před dalšími „predátory“ v naší domácnosti. Ať už máte doma psa, nebo kočku, poskytněte své andulce bezpečné místo z jejich dosahu. Pořiďte ji prostornou klec, kterou umístěte na místo se stálou teplotou, vyhněte se průvanu, nebo přímému slunci. Dopřejte andulce dostatečné vyžití, pokud zůstane doma sama. Ocení houpačku, zavěšený žebřík, zrcátko a další zábavné hračky. Po dobu Vaší nepřítomnosti by se neměla andulka nudit. Proto občas vyměňte hračky pro zpestření a radost. Odstraňte z jejího dosahu nebezpečné, nebo jedovaté květiny, které by mohla pozřít.

Dostatečnou pozornost věnujte pravidelnému úklidu klece i její občasné dezinfekci. Vytvoříte tak andulce bezpečné prostředí. Dno klece je vhodné vyplnit pískem pro ptáky, který obsahuje potřebný vápník.

Jakmile bude andulka ochočená, poskytněte ji prostor, aby se mohla každý den prolétnout po místnosti. Prospěje to jejímu fyzickému i psychickému zdraví. Nabídnout ji můžete i mělkou misku s vodou, kde se bude moci vykoupat.

 

Co nasypat do krmítka?

Čím krmit andulku, aby prospívala a zároveň ji chutnalo? Mezi nejoblíbenější krmivo patří proso (červené, zelené, žluté), loupaný oves, nebo len. Zakoupit můžete jednotlivé druhy, nebo speciální mix pro andulky. Ráda si pochutná na kousku ovoce, salátu, nebo na čerstvých bylinkách.

Přidat můžete i nutričně vyvážené pochoutky s potřebnými vitamíny a minerálními látkami. Velmi vhodné je upevnit do klece sépiovou kost, poslouží k obrušování zobáčku i drápků. Navíc poskytne minerály k dobré funkci metabolismu. Nezapomeňte ani na dostatek čerstvé vody, kterou denně vyměňujte.