Nejpopulárnější psí sporty. Dopřejte Vašemu parťákovi sportovní vyžití dle jeho gusta

Nejpopulárnější psí sporty. Dopřejte Vašemu parťákovi sportovní vyžití dle jeho gusta

Sport a obecně pohyb poskytuje Vašemu psovi mnoho benefitů. Vyřádí se a vybije přebytečnou energii nastřádanou například po celém dnu, který strávil sám v bytě. Dalším plusem je bezesporu dobrá fyzická i psychická kondice, podpora imunitního systému, komfortního zažívání a v neposlední řadě si takové aktivity velmi užije. Pokud to bude za Vaší asistence, upevní to i Váš vzájemný vztah a dokonalé pouto.

 

Top psí sporty

Vyberte Vašemu psovi oblíbenou aktivitu, na kterou se bude těšit a užívat si pohyb do sytosti bez nutnosti vyhrávat. Jde především o to, aby sport Vašemu psovi přinesl radost ze života a pohybu. Zvolte proto takovou disciplínu, kterou fyzicky s přehledem zvládne a bude ochotný spolupracovat.

 

  • Agility: Jedna z nejoblíbenějších disciplín pro aktivní psy. Překážková dráha, kterou je nutné „zdolat“ v určitém časovém intervalu za pomoci psovoda a jeho pokynů.
  • Cani-Cross: Běh v zápřahu je vhodný pro akční a fyzicky zdatné psy. Důraz je kladen na vytrvalost a rychlost. Spolupráce s páníčkem a psem je klíčová.
  • Bikejoring: Miluje Váš pes běhání a je zároveň silný? Právě pro něj bude tento sport ideální. Pes v popruhu běží před cyklistou, který je jím v podstatě tažen.
  • Flyball: Týmový sport pro psy na přímé překážkové dráze. Cílem je uchopit na konci dráhy míček a donést co nejrychleji zpět. Ideální pro nadšené a soutěživé psy.
  • Dogdancing: Populární sport doprovázený hudbou s choreografickými prvky, které pes precizně ovládá spolu se svým páníčkem. Atraktivní taneční sestavy pro klidnější a hravé psy.
  • Dogtrekking: Extrémní psí sport pro zdatné a urputné psy, kteří během, nebo chůzí překonávají určitou vzdálenost (od několika metrů až po kilometry). Vytrvalost a časový limit, to jsou základní prvky sportu. Psovod je spojen vodítkem připevněným k bedernímu pásu.
  • Dogfrisbee: Další z nejoblíbenějších sportů. Jedná se o házení různých druhů frisbee. Zábavná hra vhodná téměř pro všechny psy. Aportování létajících talířů je pro psy nekonečná zábava.

 

Vybírejte s rozvahou

Mějte na paměti, že sport nevybíráte pro sebe, ale primárně pro pobavení Vašeho psa. Musí mu takzvaně „sednout“. Je nutné zohlednit jak fyzickou zdatnost, schopnost poslouchat povely, stáří a plemeno psa. Vyzkoušejte několik aktivit a následně se můžete rozhodnout pro tu, při níž se Váš pes cítí uvolněný a zároveň hravě „zapálený“ pro danou aktivitu. Ať už bude Váš pes sportovat rekreačně, nebo závodně, musí se dokonale bavit a užívat si sport naplno. Odměnou mu bude nejen dobrá fyzická kondice, ale i skvělá psychická pohoda a dobrá nálada.

 

Kde a jak začít?

Jestliže jste vybrali ten správný sport pro Vašeho psího kamaráda, je na čase zapracovat na fyzičce. Dbejte na pravidelný pohyb, vyváženou výživu, doplnění potřebných vitamínů a minerálních látek. Motivace je rovněž důležitá. Ať už se bude jednat o oblíbený chutný pamlsek, nebo odměnu v podobě nekonečné radosti ze hry a pohybu.

 

  • Ta správná motivace – pamlsek, nebo radost ze společné hry.
  • Pravidelné procházky na podporu fyzické kondice.
  • Společné hry doma, nebo výcvik na profesionálním cvičišti.
  • Zdravá výživa s potřebnými živinami.
  • Doplňky stravy při zvýšené fyzické námaze.
  • Speciální vybavení (postroj, vodítko, náhubek, …).

 

Pořiďte Vašemu psovi speciální vybavení a pomůcky dle daného sportu a je nejvyšší čas jít do toho naplno. Na cvičišti s odborným výcvikem to půjde jedna radost. Jakýkoliv druh pohybu bude pro Vašeho psa přínosem. Aport s oblíbeným frisbee, běhání, skákání, koupání a dovádění ve Vaší společnosti je dalším cenným prožitkem v jeho životě. Dopřejte Vašemu psovi šťastný život v pohybu ve Vaší milé společnosti.