Zábavné aktivity pro Vašeho psa. Zapojte ho do zajímavých interaktivních her posilujících dobrou psychickou i fyzickou kondici

Zábavné aktivity pro Vašeho psa. Zapojte ho do zajímavých interaktivních her posilujících dobrou psychickou i fyzickou kondici

Venčení je pro majitele psů aktivita, kterou provádí už tak nějak automaticky. Samotné venčení ale nestačí k tomu, aby se pes dostatečně zabavil a vydal přebytečnou energii. Jak nejlépe zaujmout psa, které aktivity mu budou přinášet radost nejen z pohybu? Nabízíme pár tipů, které navíc posílí Vaše vzájemné pouto se psím kamarádem.

 

Předcházejte psychické deprivaci ze samoty Vašeho psa

Nikomu nesvědčí dlouhá doba strávená o samotě. Dbejte na to, abyste se věnovali Vašemu psovi co nejvíce. Jakmile se vrátíte domů, věnujte svou pozornost psovi na maximální úroveň. Podpořte jeho psychickou kondici každodenní procházkou, zapojte ho do her, chvalte ho, mluvte na něj, dotýkejte se ho. Váš pes potřebuje cítit, že tu jste pro něj stále. Jste jeho středobod světa a rád Vám to dá najevo.

 

Zapojte psa do denních aktivit, bude je milovat

Možná, že členové Vaší domácnosti jsou mnohdy otrávení, když po nich něco chcete udělat. Tak tomu rozhodně není u psa. Pokud mu zadáte úkol, který může splnit a ke všemu ho čeká i odměna, nebude otálet ani chvilku, aby Vám udělal radost. Naučte Vašeho psa například podávat různé předměty, které zvládne unést v tlamě. Může se jednat o věci denní potřeby, ovladač, boty, oblečení, nebo třeba noviny a podobně. Váš pes se bude cítit nápomocný, zároveň je to pro něj báječná hra. Chvalte ho, bude nadšeně čekat na další povely.

Vyzkoušejte i jiné lákavé činnosti, u kterých se dostatečně vyřádí a vybije přebytečnou energii:

  • Schovávaná, velmi vděčná hra, kterou prostě psi zbožňují. Můžete uschovat pár pamlsků, hraček a dalších předmětů, které bude Váš pes následně hledat. Nekonečná radost při objevení ukrytého předmětu je zkrátka ta nejlepší odměna i pro vás.
  • Ukryjte do jedné dlaně pamlsek, ukažte psovi obě uzavřené dlaně a pobídněte ho, aby dobrůtku vyčenichal. Očekávejte přímo dětské nadšení a radost.
  • Dopřejte mu společnost dalších psích kamarádů. Budou se vzájemně pošťuchovat, dovádět a vybízet k další akci. Podpoříte jeho fyzickou i psychickou kondici.
  • Přetahování – zapojte své síly a poskytněte psovi hru, která v něm odhalí přirozené instinkty. Doslova se rvát o svou kořist.
  • Frisbee – snad každý pes miluje aportování. Ani nemusíte kupovat drahé aportovací kotouče. Skvěle poslouží obyčejný klacek a skvostná zábava je na světě.
  • Pokud počasí nepřeje a je čas na to strávit odpoledne doma, nabídněte psovi interaktivní hry. Jen ho chvíli nechte, ať si namáhá „závity“, posílí si tak svůj přirozený instinkt.
  • Klikr – trénink s klikrem je pro psa velká výzva. Pokud se rád učí novým věcem, je to ideální volba. Zvuk klikru bude mít spojený s určitou činností. Bude natěšeně čekat na zvuk, který označí počátek akce a požadovaného chování. Záleží už jen na Vás, zda zvuk klikru bude znamenat například sedni, zůstaň, přines a podobně.
  • Zábavný trénink – naučte Vašeho psa novým povelům, které budou mít zábavný nádech. Skok přes překážku, proplétat se pod Vašima nohama během chůze, kličkování a podobně.
  • Dle fyzické kondice psa zvolte procházku. Jestliže je Váš pes ve formě, dopřávejte mu dlouhé venčení, kde může očichávat a pozorovat okolí.
  • Společné venčení s přáteli bude skvělá příležitost pro nutnou socializaci. Jak majitel, tak pes si užijí společnost dalších lidí a zvířat.
  • Zajděte na cvičák – trenér Vám nabídne spoustu tipů a vychytávek, jak se psem pracovat, potažmo ho zabavit.

Možností je skutečně nepřeberné množství. Dbejte na střídání aktivit, hraček i prostředí, tak aby měl Váš pes mnoho podnětů pro zkoumání. Samozřejmě berte v potaz individuální potřeby psa. To, co vyhovuje jednomu, se nemusí pozdávat tomu druhému.